Mentalitet

Baileys har exakt den mentalitet jag vill ha hos en arbetande staffe. Han är mjuk, förig med enormt driv och vilja. Han arbetar fenomenalt både självständigt och ihop med föraren. Mycket duktig i sitt nosarbete. Han är explosiv, energisk och uthållig med perfekt monterad on/off-knapp. På lydnadsplanen snackar vi rejält med krut under tassarna och ju längre vi kommer, ju mer måste jag tänka på att ha en bra stadga.

I vardagen är han lugn, trygg, okomplicerad och med ett mycket bra tydligt hundspråk. Han är ingen aggressiv macho-hane som skall revirmarkera på varenda stolpe på promenaden eller mucka gräl med andra hanar.  Han går fint ihop med de flesta, men leker i regel mycket tufft vilket inte passar alla hundraser. På kurser och läger lallar han alltid runt lös som en liten hustomte, trots främmande hundar och nya miljöer, vilket är guld värt. Vi behöver aldrig ha koppel på honom – han kan vara lös i alla tänkbara situationer. Man pratar mycket om att staffen skall vara bold and fearless, och ha ”terrier spirit”. Det senare vill jag absolut inte ha i vardagen – utan bara se på lydnadsplanen.

Baileys har genomfört BPH och MH. Han var väldigt valpig och mognade sent mentalt, vilket jag tycker återspeglar sig väl i MHt. MHt visar en skottfast hund som inte bygger på sig några kvarstående rädslor. Han visar mindre hotbeteenden än rasen i snitt, och uppvisar större jaktlust än genomsnittet.

Tyvärr ösregnade det under hela hans MH, vilket gav oförtjänt låga betyg på leken. Det här är en hund som verkligen älskar att leka, oavsett leksak och oavsett person, det är min uppfattning. Däremot är han ingen typisk staffe när det gäller överdrivet kontaktbeteende – han har absolut inga reservationer mot människor, och välkomnar glatt alla hantverkare (som självklart kommer på besök för hans skull) i vårt hus. Men han är inget fjäskplåster som Humla, utan vill helst gå runt runt och bli beundrad med en leksak i munnen ♥

ChartImg2.axd

När vi gjorde BPH sommaren 2012 var han ju vuxen, och därför var det spännande att se om han ändrat sitt beteende. Nu går ju inte BPH att jämföra rakt av med ett MH, men man får ändå ett hum om hur han utvecklats. Länken till inlägget om hans BPH hittar ni här. Det jag kan säga som den stora skillnaden var att han inte hade så stora reaktioner vid överraskningsmomenten vid BPHt. Något som däremot är genomgående för både hans BPH och MH är att parametern ”Nyfikenhet” inte är så stor, dvs han är inte så noga med att gå fram och undersöka efteråt. Det är den delen som jag ”saknar” i hans mentalitet när det gäller MH och BPH – men i vardagen märker jag emellertid inte alls av detta, och han är absolut inte reserverad när det gäller nya saker eller nya platser, tvärtom! Tryggare och coolare hund får du leta efter.

bild-242

Fullständiga MH och BPH-resultat  hittar ni på på SKKs Avelsdata  – sök på Baileys reg.nr S68074/2008 eller Katchaniis Hellraising Haddock :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s