Hälsa

IMG_1061

Katchanii’s Hellraising Haddock S68074/2008

HD: A/A

ED: 0

HC: Clear

L2Hga: Clear

Öga: Ua x 2

Bett: Korrekt saxbett, saknar P4

Vikt: 18,2 kg

Höjd: 39,5-40 cm

IMG_2429

Baileys är en hund som haft klippkort hos veterinären! ;-)  Vi är alltid där sena fredagkvällar eller storhelger. Då har han antingen hoppat rakt in i vår stentrappa och krossat sina tänder, ramlat nedför källartrappan och slagit huvudet i skostället så blodet sprutat, voltat av agilitygungan och spräckt underläppen, halkat av balansbommen och rispat upp hornhinnan, sprungit rakt in i trädgårdsmöblerna och fått en blödning i bogen, svalt en vass pinne som fastnat i matstrupen och måste opereras ut… Ja, är man en hund med mycket muskler och liten självbevarelsedrift kan listan göras lång! Bortsett från detta är han mycket frisk, har aldrig problem med svamp i tassar, förhudskatarr, tandsten eller liknande.

Han har den tätaste, mjukaste pälsen man kan tänka sig. Det är som att klappa silke ♥
Han har plåtmage och äter precis vad som helst, inklusive betong och vedträn, utan att bli dålig i magen. Och avslutningsvis har han det bästa rörelsemönster jag någonsin sett hos en staff – här har vi en grabb där rörelsen verkligen genereras från bakdelen och han har ett fantastiskt påskjut bakifrån. Han travar med lätthet en mil i terräng på 45 minuter!

För mig är röntgen av HD och ED självklart, inte minst för egen del om man vill träna och vara aktiv tillsammans med hunden. Baileys är även patella-kollad, men ej officiellt inskickat resultat. Av fem valpar i hans kull, är 3 röntgade och samtliga friröntgade runtom. Baileys röntgades med A/C vid ett års ålder, där den högra leden låg precis i gränsen för att läsas av som B.  Han blev rekommenderad omröntgen av avläsande veterinär då tillväxtzonerna i bäckenet inte var färdiga. Detta är vanligt bland tyngre raser som utvecklas långsamt, t.ex. mastiffer och därför röntgar man inte dessa förrän vid 18 månaders ålder.

Han röntgades senare med A/A – där den högra leden även nu ligger närmare B.  Båda plåtarna finns självklart att se, för den som är intresserad! :-) Röntgen är ju ett hett ämne inom rasen, där vi än så länge, inte har krav på känd status. Det man skall ha i åtanke är att i princip alla hälsoresultat är plastiska och förändras genom livet – ögonlysning rekommenderar man ju tillexempel att göra varje år, då vissa ögontillstånd kan komma senare i livet. Jag hade personligen tyckt det varit värdefullt med kontrollröntgen med ett visst intervall för att kunna se vilka linjer som drabbas av pålagringar i armbågsleden vid stigande ålder ochsåvidare.

IMG_4349_1024

1 tanke på “Hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s